Jill Willems, 16 februari 2024

Actualiteiten verzekeringsrecht binnen de VvE

VvE’s krijgen regelmatig te maken met verzekeringsrechtelijke aspecten. In de praktijk zien wij dat er veel onduidelijkheden bestaan over de volgende onderwerpen.

De verzekeringsplicht
Aan de hand van het splitsingsreglement moet worden beoordeeld welke verzekeringen de VvE moet afsluiten. Vanaf Modelreglement 1973 is opgenomen dat in ieder geval een opstalverzekering moet worden gesloten die dekking biedt tegen brand- en ontploffingsschade. In elk opvolgend modelreglement is de verzekeringsplicht verder uitgebreid. Zo geldt in de latere modelreglementen dat ook een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering verplicht is gesteld. Het bestuur sluit deze verzekeringen namens de VvE. Het is echter de vergadering van eigenaars die bepaalt bij welke verzekeraar de verzekering wordt afgesloten. Dit betekent dat aan het sluiten van een verzekeringsovereenkomst een vergaderbesluit vooraf moet gaan. Wanneer (het bestuur van) de VvE niet voldoet aan de verzekeringsplicht uit het splitsingsreglement, kan dit leiden tot aansprakelijkheid van het bestuur of de VvE. Het is daarom van belang dat altijd per splitsingsreglement wordt nagegaan welke verzekeringen de VvE moet afsluiten.

Verantwoordelijkheid eigen risico
Vaak wordt de vraag voorgelegd voor wiens rekening het eigen risico komt. Het uitgangspunt voor de beantwoording van deze vraag is, dat het eigen risico voor rekening komt van de aansprakelijke partij. Wanneer een schade wordt veroorzaakt door een privézaak, zal dat in de meeste gevallen de individuele eigenaar zijn. Wanneer de schade wordt veroorzaakt door een gemeenschappelijke zaak, komt het eigen risico in de meeste gevallen voor rekening van de gezamenlijke eigenaars. In  onze @Rijssenbeek van 3 november jl. wordt tevens ingegaan op dit onderwerp.

Cursus op maat
Verdere verzekeringsrechtelijke vragen die vaak tot discussies leiden, zijn onder andere hoe moet worden omgegaan met uitgekeerde verzekeringspenningen, hoe het verzekerd bedrag tot stand komt en hoe het zit met het eigenaarsbelang. Rijssenbeek Advocaten biedt cursussen op maat aan waarin al deze onderwerpen aan bod komen.

Interesse in deze cursus of andere vragen over dit onderwerp? Neem dan contact op met mr. Ali El Fathi of mr. Jill Willems.


 

Lees ook

De VvE en de gasketelwet

Op 1 april 2023 is de gasketelwet in werking getreden. Het doel van deze wet is dat het aantal ongevallen door koolmonoxide afneemt. Deze wet bepaalt dat enkel ins...

Lees volledig bericht