Nu de zomer in volle gang is, krijgen wij vaker de vraag of op balkons gebarbecued mag worden.
Het antwoord op die vraag is niet zo eenvoudig te geven. De modelsplitsingsreglementen van 1992 en 2006 bepalen dat eigenaars en gebruikers zonder toestemming van de vergadering geen open vuur/haardinstallaties mogen aanleggen. Het gebruik van een barbecue zal niet zo snel worden beschouwd als ‘het aanleggen van een open vuur/haardinstallatie’.
In MR 2017 staat dat het zonder toestemming van de vergadering niet is toegestaan in de tuin, op het terras of op het balkon van het privégedeelte vuur te stoken. Daaraan is toegevoegd dat, tenzij het huishoudelijk reglement anders bepaalt, het barbecueën op houtskool, gas of elektriciteit niet onder dit verbod valt.
In het huishoudelijk reglement kunnen hierover in beginsel regels worden opgenomen. Alleen MR 1973 biedt niet uitdrukkelijk de mogelijkheid om in het huishoudelijk reglement regels over het gebruik van het privégedeelte op te nemen.
In alle gevallen geldt evenwel, dat eigenaars en gebruikers geen onredelijke hinder mogen veroorzaken. Incidenteel barbecueën zal niet snel onredelijke hinder opleveren. Zo oordeelde ook de wijkrechter in Den Haag in een overlastkwestie. Buren A en B stellen dat buren X en Y (stank)overlast veroorzaken door het verspreiden van hinderlijke geuren vanaf hun balkon. In deze kwestie was barbecueën op het balkon volgens het huishoudelijk reglement toegestaan. Eén foto van een rokende barbecue en één foto van een rokende persoon op het balkon van X en Y toont bovendien niet aan dat sprake is van onrechtmatige hinder.
Het is de wijkrechter duidelijk dat A en B vele klachten uiten over X en Y, terwijl zij op geen enkele wijze onderbouwen dat sprake is van onrechtmatige hinder. Illustratief voor de opstelling van A en B is het spandoek dat zij aan hun balkon hebben gehangen met een afbeelding van een gasmasker en de tekst ‘HELP! Wij worden vergiftigd en uitgerookt door onze buren’ met een pijl richting de woning van X en Y. De wijkrechter legt aan A en B dan ook een verbod op om X en Y lastig te vallen met (stank)overlastklachten, op straffe van een dwangsom.
Als de VvE barbecueën op het balkon wil tegengaan of beperken, dan doet zij er dus goed aan daarover een bepaling in het huishoudelijk reglement op te nemen. Daarbij kan worden gedacht aan bepaling op grond waarvan het uitsluitend is toegestaan op het balkon elektrisch te barbecueën. Daarmee wordt het risico op brand en overlast door rook beperkt.
Vragen over dit onderwerp? Neem contact op met mr. Laurine van Gemert.