Mitzi Litjens, 5 maart 2024

De VvE en wateroverlast

Steeds meer VvE’s ervaren problemen door wateroverlast, met als gevolg ondergelopen kelders en vochtige bergingen. Wateroverlast kan verschillende oorzaken hebben: klimaatverandering, waterhuiskundige oorzaken (een lekkende riolering) of bouwkundige oorzaken (kelders die niet waterdicht zijn of slecht onderhouden vloeren). Voor het nemen van maatregelen is het nodig om te onderzoeken wat de oorzaak van de wateroverlast is. Dan zal ook duidelijker worden wie verantwoordelijk kan worden gehouden voor de kosten van herstel.

Gemeenten hebben grondwatertaak en rioleringstaak

Gemeenten hebben op grond van de Omgevingswet een grondwatertaak. Op grond hiervan kunnen gemeenten verplicht zijn om maatregelen te treffen om de nadelige grondwaterstandgevolgen te voorkomen of te beperken. Naast de grondwatertaak hebben gemeenten een rioleringstaak. Op grond daarvan hebben zij de taak om stedelijk afvalwater in te zamelen en naar de zuivering af te voeren. Ook deze taak heeft een relatie met de grondwaterstand; te denken valt hierbij aan lekkende rioleringen of het vervangen daarvan.

Eigen verantwoordelijkheid eigenaars/VvE

Daarnaast hebben eigenaars van een gebouw een eigen verantwoordelijkheid om te zorgen voor de goede staat van het gebouw. Zo zijn er wettelijke eisen gesteld aan de waterdichtheid van een kelder van een gebouw. Deze eisen gelden echter niet voor alle kelders. Is sprake van een verblijfsruimte (een ruimte waar mensen regelmatig verblijven), dan gelden de eisen wel. Is sprake van een opslagruimte of loze ruimte, dan gelden de eisen niet. Water (vocht) in de kelder wordt dan niet gezien als een bouwkundig gebrek. Als een eigenaar een dergelijke kelder toch waterdicht wil hebben, zal hij/zij hiervoor zelf maatregelen moeten treffen.

Aannemer mogelijk aansprakelijk

Als de wateroverlast het gevolg is van een verborgen en/of een ernstig gebrek en de geldende termijnen voor een beroep op aansprakelijkheid zijn nog niet verstreken, dan kan de schade mogelijk nog op de aannemer worden verhaald.

Heeft u vragen hierover of heeft u behoefte aan meer informatie over dit onderwerp? Neem contact op met mr. Mitzi Litjens.

Lees ook

VvE’s kunnen blijven salderen

Op 13 februari 2024 werd bekend dat de salderingsregeling in stand blijft. De Eerste Kamer besloot toen om niet in te stemmen met een voorstel om de salderingsrege...

Lees volledig bericht