Rein Simonse, 29 november 2024

Digitaal vergaderen & de VvE

Begin dit jaar is het wetsvoorstel “Wet digitale algemene vergadering privaatrechtelijke rechtspersonen” ingediend. Het doel was de wet op 1 januari 2025 in te laten gaan. Het voorstel is echter op dit moment in behandeling bij de Tweede Kamer. 1 januari a.s. lijkt niet haalbaar. Een nieuwe datum is (nog) niet bekend. Maar wat betekent het wetsvoorstel voor VvE’s?

Met het wetsvoorstel krijgt de digitale en hybride vergadering van eigenaars een wettelijke grondslag. De vergadering krijgt de mogelijkheid om te besluiten over een machtiging aan bijvoorbeeld het bestuur om een hybride of volledig digitale vergadering uit te schrijven. Een noodzaak tot het wijzigen van het splitsingsreglement wordt daarmee voorkomen. Het is aan de vergadering om de machtiging in te kleuren, bijv. wie de bevoegdheid krijgt en in welke gevallen digitaal kan worden vergaderd. De vergadering zal daarbij rekening moeten houden met de leden die (mogelijk) over onvoldoende digitale basisvaardigheden beschikken.

Verder stelt het wetsvoorstel eisen aan de hybride of volledige digitale vergadering en de oproeping daarvoor. Onder andere moet het lid (of de gemachtigde) kunnen worden geïdentificeerd, moet het stemrecht kunnen worden uitgeoefend en moet digitaal kunnen worden deelgenomen aan de beraadslaging in de vergadering. In de oproeping moet de procedure voor deelname aan de vergadering en de wijze waarop het stemrecht kan worden uitgeoefend worden opgenomen.

Uiteraard houden wij u via deze weg op de hoogte van relevante ontwikkelingen. Voor vragen over dit onderwerp kunt u contact opnemen met mr. Rein Simonse.

Lees ook

Beginselen uit de AVG en de VvE

De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) is sinds 2018 van toepassing. De AVG is van toepassing wanneer persoonsgegevens worden verwerkt. De VvE verwerkt ...

Lees volledig bericht