brandscan- visserstaete Soest
Ali El Fathi, 17 januari 2014

Eigenaar appartementsrecht aansprakelijk voor schade bij verwijdering dragende muur

Om zijn woongenot te vergroten, heeft een eigenaar besloten zijn appartement te verbouwen en daarbij enkele muren te verwijderen. Alvorens aan de slag te gaan, heeft hij aan een bestuurslid, door middel van een brief, gevraagd welke muren dragend zijn en aldus niet mogen worden verwijderd. De voorzitter heeft de brief geretourneerd en daarop aangegeven dat de muren in het 3-kamer appartement niet dragend zijn.

Daags nadat de eigenaar de door hem gewenste verbouwing, inclusief verwijdering van een (naar toch bleek) dragende muur, heeft uitgevoerd, ontstaat schade aan gemeenschappelijke gedeelten binnen het complex.

De VvE stelt de eigenaar hiervoor aansprakelijk. De eigenaar beroept zich op de mededeling van het bestuurslid dat de muur niet dragend zou zijn en wijst de aansprakelijkheid af.

In haar uitspraak van 8 januari 2014 heeft de rechtbank Gelderland (locatie Arnhem) geoordeeld dat de desbetreffende eigenaar niet mocht afgaan op enkel de “akkoordverklaring” van het bestuurslid, die in de gegeven vorm nauwelijks als meer dan een informele mededeling te beschouwen valt. Voor het aanbrengen van een verandering in het gebouw waardoor de hechtheid in gevaar zou kunnen worden gebracht of de constructie zou kunnen worden gewijzigd, is de toestemming van de vergadering van eigenaars vereist. De rechtbank veroordeelt de eigenaar tot het vergoeden van schade aan de gemeenschappelijke gedeelten.

Hieruit blijkt dat toestemming van de vergadering van eigenaars cruciaal is.

Voor vragen hierover kunt u contact opnemen met mr. Ali El Fathi.

Lees ook

Wet toezicht trustkantoren niet van toepassing op beheerders en bestuurders van VvE’s

De afgelopen tijd zijn verschillende beheerders/bestuurders van VvE’s door banken er op gewezen dat zij zonder vergunning op grond van de Wet Toezicht Trustkantore...

Lees volledig bericht