Mitzi Litjens, 29 april 2025

Vervaltermijnen bij bouw appartementen

Bij veel nieuwbouwprojecten wordt gebruik gemaakt van een model (koop-/)aannemingsovereenkomst met bijbehorende set algemene voorwaarden. Denk bijvoorbeeld aan de overeenkomsten van Woningborg of Stichting Waarborgfonds Koopwoningen. De algemene voorwaarden van deze overeenkomsten bevatten vaak vervaltermijnen. Binnen deze termijnen zijn opdrachtgevers verplicht om een geschil aanhangig te maken. Doen zij dit niet, dan vervalt het recht om te procederen.

In december 2024 heeft het Hof Amsterdam bepaald dat de vervaltermijn in de AVA 2013 onredelijk bezwarend is voor de consument-opdrachtgever. Op grond van het vervalbeding in de AVA 2013 was de consument-opdrachtgever verplicht om binnen een relatief korte termijn te procederen. Er was geen mogelijkheid de termijn te verlengen (“stuiten”) en bij het verstrijken van de termijn zou het recht op alle vorderingen vervallen. Deze regeling is vergeleken met de wettelijke regeling veel nadeliger voor de consument en om die reden niet langer houdbaar, aldus het Hof Amsterdam.

Op basis van deze uitspraak zullen vervalbedingen in de toekomst mogelijk vaker ter discussie worden gesteld. Het valt daarom niet uit te sluiten dat deze uitspraak ook gevolgen heeft voor vervalbedingen in de model (koop-/)aannemingsovereenkomst. Daarnaast zal moeten worden bezien of de vervalbedingen in de UAV 2012, de AVA 2013/2023 en de DNR 2011 nog langer houdbaar zijn. Als vervalbedingen voor consumenten onredelijk bezwarend zijn, is men niet langer gebonden aan deze bedingen en kan men terugvallen op de wettelijke regeling voor verjaring.

Lees ook

Nieuw: voorRecht-rechtspraak in VvE-zaken en bouwgeschillen

Bij juridische problemen tussen of met eigenaars binnen een VvE of bij bouwgeschillen is een rechtszaak niet altijd de beste of meest handige route. Interessant ni...

Lees volledig bericht