Het komt geregeld voor dat VvE’s een barbecue voor de bewoners van het complex organiseren. Gezamenlijke activiteiten zijn goed voor de onderlinge verhoudingen binnen het complex, maar mogen de kosten van een barbecue tot de gezamenlijke kosten worden gerekend? De rechtspraak is verdeeld. Dit volgt onder meer uit de volgende uitspraken.
Rechtbank Haarlem 30 oktober 2008
Rechtbank Haarlem oordeelde dat het besluit tot het houden van een nieuwjaarsbijeenkomst dat op basis van geldende regels was genomen, niet in strijd was met de redelijkheid en billijkheid. Het besluit was met een gekwalificeerde meerderheid genomen. De VvE had de uitgaven geschaard onder buiten het onderhoud vallende uitgaven en daar was een gekwalificeerde meerderheid voor nodig. Omdat de VvE in deze kwestie een juiste meerderheid heeft gehanteerd, vond de rechter dat het besluit rechtsgeldig was.
Rechtbank Amsterdam 23 november 2010
Rechtbank Amsterdam overwoog daarentegen dat de in de resultatenrekening opgevoerde kosten voor de barbecue niet vallen onder de kosten die voor rekening van de gezamenlijke eigenaars komen. De rechter oordeelde dat het besluit nietig was. De kantonrechter voegde toe dat het begrijpelijk is dat het bestuur zich inzet voor het betrekken van de bewoners bij het beheer van het gebouw, maar dat dit niet valt onder de doelstelling van de VvE.
Rechtbank Almelo 24 september 2012
Rechtbank Almelo oordeelde weer anders. De Rechtbank oordeelde dat de organisatie van een jaarlijkse gezamenlijke borrel in het belang van de gezamenlijke eigenaars is. De rechter vond het besluit niet nietig en oordeelde dat deze gezamenlijke borrel wél door de VvE mocht worden betaald.
De rechtspraak biedt (helaas) geen duidelijke lijn over hoe om te gaan met de jaarlijkse barbecue van de VvE.
Heeft u vragen over dit onderwerp? Neem dan contact op met mr. Carline Merkus.