Jill Willems, 24 februari 2025

Toestemming binnen de VvE: huurders kunnen geen verzoek doen tot het krijgen van een vervangende machtiging

Woont u in een appartementencomplex en wilt u een verbouwing uitvoeren, een dakterras aanleggen of uw woning anders gebruiken dan oorspronkelijk bedoeld? Dan heeft u vaak toestemming nodig van de VvE, maar wat als de VvE die toestemming weigert? En wat als u een huurder bent?

Wanneer is toestemming nodig?
Uit het splitsingsreglement volgt dat eigenaars toestemming nodig hebben van de VvE voor het aanbrengen van bepaalde wijzigingen. Toestemming is onder andere vereist wanneer wijzigingen worden aangebracht aan de gemeenschappelijke zaken, bijvoorbeeld voor het plaatsen van een airco aan de gemeenschappelijke gevel. Verder is toestemming vereist wanneer het architectonisch uiterlijk wordt gewijzigd of wanneer een eigenaar zijn appartement op een andere manier wil gebruiken dan de akte voorschrijft.

Wat als de VvE de benodigde toestemming weigert?
Wanneer de VvE de toestemming weigert, kan de betreffende eigenaar een procedure starten bij de kantonrechter. In deze procedure kan de eigenaar verzoeken om een vervangende machtiging. Deze machtiging vervangt de benodigde toestemming van de VvE. De kantonrechter zal de machtiging toewijzen wanneer de VvE haar toestemming zonder redelijke grond heeft geweigerd. Kortom: de VvE kan haar toestemming enkel weigeren wanneer zij hiervoor een redelijke grond heeft.

Huurders kunnen geen verzoek doen tot het krijgen van een vervangende machtiging
Het komt voor dat huurders van een appartement een wijziging willen aanbrengen. In een recente kwestie heeft de kantonrechter Amsterdam zich uitgelaten over de vraag of een huurder een verzoek tot een vervangende machtiging kan doen. De huurder wilde een airco en zonnepanelen laten plaatsen op het gemeenschappelijke dak. De VvE weigerde hiervoor toestemming te verlenen. De huurder stapte daarom naar de kantonrechter met het verzoek om een vervangende machtiging. De kantonrechter verklaarde de huurder niet-ontvankelijk in zijn verzoek. Enkel leden van de VvE (eigenaars), de VvE zelf en organen van de VvE kunnen een vervangende machtiging verzoeken. Huurders vallen hier dus niet onder.

Heeft u vragen over dit onderwerp? Neem dan contact op met ons kantoor.

Lees ook

Het bestuur van de VvE

Elke vereniging van eigenaars (VvE) moet een bestuur hebben. In artikel 5:131 lid 1 BW is opgenomen dat het bestuur van de VvE wordt gevormd door één bestuurder, t...

Lees volledig bericht