Jill Willems, 23 oktober 2024

Schade binnen de VvE: wie is verantwoordelijk?

Schade binnen een appartementencomplex kan leiden tot vragen over wie verantwoordelijk is voor de herstelkosten en eventuele gevolgschade. Bij de beantwoording speelt een grote rol of de schade betrekking heeft op een privé-, of een gemeenschappelijk gedeelte en wat de oorzaak is van de schade.

Gemeenschappelijke vs. privé-gedeelten
De gemeenschappelijke gedeelten vallen onder het beheer van de VvE. Het uitgangspunt is dan ook dat wanneer schade optreedt in de gemeenschappelijke gedeelten, de VvE doorgaans aansprakelijk is voor de herstelkosten hiervan. De schade die daarentegen ontstaat in een privégedeelte valt in beginsel onder de verantwoordelijkheid van de individuele eigenaar.

Voor de verzekerbaarheid van deze schades verwijs ik naar een eerdere @-Rijssenbeek.

Oorzaak schade
Wanneer een schade ontstaat in een gemeenschappelijk gedeelte veroorzaakt door een gemeenschappelijke zaak, is de VvE dus verantwoordelijk voor het afhandelen van deze schade en de vergoeding daarvan. Wanneer een schade ontstaat in een privégedeelte, veroorzaakt door een privézaak, is dat in beginsel de individuele eigenaar.

In gevallen waarin schade ontstaat in een privégedeelte door een gemeenschappelijke zaak, zoals bijvoorbeeld door een lekkage uit een leiding, kan de discussie over aansprakelijkheid complexer worden. De oorzaak van de schade bepaalt namelijk wie aansprakelijk is voor de schade. Voor de beoordeling van de aansprakelijkheid geldt dus dat eerst de oorzaak (door een deskundige) moet worden vastgesteld. Vervolgens moet worden beoordeeld of de oorzaak is gelegen in een privé-, of in een gemeenschappelijke zaak. Voor leidingen geldt dat deze vraag niet altijd eenvoudig te beantwoorden is. Het advies is daarom om dit juridisch te laten beoordelen, zodat de VvE niet overgaat tot het vergoeden van schade waartoe zij niet gehouden is.

Heeft u vragen over dit onderwerp? Neem dan contact op met mr. Jill Willems.

Lees ook

Splitsing in appartementsrechten als oplossing voor woningnood?

Om de woningnood in Nederland tegen te gaan wordt voorgesteld dat eigenaars met een (grote) koopwoning deze splitsen in meerdere te verkopen eenheden. Dit lijkt op...

Lees volledig bericht